Coliberator: un articol foare întârziat despre o conferință foarte mișto :)

După cum spune și titul, a trecut o lună de la conferință Coliberator iar eu am ținut neapărat să scriu un articol despre acest eveniment. Din păcate nu am apucat să scriu până acum așa că am să trec direct la subiect.

#DataHarvest13 - Programatori și jurnaliști uniți-vă!

Pe lângă Ziua Europei, săptămâna trecută am sărbătorit și ziua libertății presei în Bruxelles în cel mai potrivit mod: la o conferință :)

Hacaton mySociety

Aș vrea să organizez un hacaton în care să portăm/traducem aplicațiile mySociety.

Eu vreau să lucrez la Alavetely pentru că am fost implicat în http://nuvasuparati.info și, sincer, cred că cei de la mySociety au făcut o treabă mai bună :) Ei cu siguranță au investit mai mult timp în proiectul lor. Eu am reușit să îl instalez pe o mașină virtuală dar nu am pus pe picioare sistemul de mail și nu am făcut configurația pentru un server de producție. Alaveteli e scris în Ruby on Rails, tehnologie care nu îmi e foarte familiară dar o să mă străduiesc să îi descifrez misterele :D

Nu cred că hacatoanele ar trebui să se reducă numai la scris cod, mai ales că Fundația Ceata nu numai dezvoltă programe libere dar le și promovează. Cea mai bună modalitate de a promova un program este să îl folosești, nu? :)

mySociety are o grămadă de aplicații interesante și tare mi-ar plăcea să le văd pe domenii ".ro" :) Uită-te peste lista de aplicații pe care le dezvoltă și vezi poate îți face vreuna cu ochiul :) Licență folosită este AGPL.

Probabil locația va fi la ActiveWatch și probabil data este 2 sau 3 martie. Mai vedem detaliile, deocamdată vreau să văd cine ar fi interesat/interesată de un astfel de eveniment așa că te rog să completezi sondajul acesta dacă vrei să participi.

Fundația Ceata la Personal Democracy Forum în Varșovia

Săptămâna trecută am fost reprezentantul Fundației Ceata la conferința Personal Democracy Forum în Varșovia așa că după eveniment am decis să fac ceva ce amân de destul de multă vreme: un blog ca membru al comunității Ceata.Andrei Cristian Petcu -  Personal Democracy Forum 2013

Personal Democracy Forum este un eveniment în care membrii societății civile au ocazia să interacționeze și să discute despre ce au făcut și despre viitoare colaborări. Deși au fost foarte multe prezentări interesante, pentru mine partea de socializare a fost mult mai importantă. În pauzele dintre prezentări am avut ocazia să discut cu oameni cu pasiuni diverse dar care doresc să îmbunătățească societatea în care trăiesc. Deși au fost mulți cei pe care i-am cunsocut am să enumăr numai câțiva.

În primul rând l-am văzut pe Jérémie Zimmermann și am schimbat câteva vorbe cu el. Mi-a dat stickere pentru “my hacker friends” cu “La quadrature du net”, organizația pe care o reprezintă, iar eu l-am invitat la Coliberator și mi-a zis că e interesat să vină. El a fost unul dintre vorbitorii de la conferință și ne-a povestit despre libertatea Internetului.

Apoi am purtat o scurtă discuție și cu Paul Lenz de la mySociety. Întâlnirea cu el m-a făcut să mă motivez să organizez în viitorul apropiat hacatoane în cadrul Fundației Ceata în care să luăm unele proiecte ale lor, să le traducem și să le adaptăm la nevoile României. O să dau detalii mai multe în viitorul aproiat pe listele de discuție ale Fundației Ceata. Cei de la mySociety sunt foarte prietenoși cu utilizatorii lor, eliberând codul proiectelor sub licență AGPLv3.

Pe Łukasz Jachowicz l-am prins abia pe la sfârșitul evenimentului și am vorbit despre mișcarea pentru programe libere din Polonia. Łukasz e unul dintre organizatorii unui hacker space din Varșovia și mare susținător al programelor libere.

În ultima zi am prins și eu microfonul și am vorbit despre Fundația Ceata (deși pe atunci actele nu erau încă încheiate :P și nu era încă fundație). În a doua zi conferința a luat o direcție mai informală așa că putea să se înscrie orcine să vorbească despre organizația pe care o reprezintă. Am vorbit despre proiectele la care a participat Ceata, despre tipurile de licență și campaniile organizate de Ceata în anii anteriori.

Cred că între comunitățile care dezvoltă programe libere și societatea civilă există o lipsă de comunicare destul de mare. Mă bucur că Ceata face pași în depășirea acestei bariere organizând hacatoane pentru Hartapoliticii și Open Media Challange. Îi mulțumesc lui Ștefan Cândea pentru invitația la acest eveniment și sper ca Fundația Ceata și Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie să aibă multe alte colaborări în viitorul aporiat.

Subscribe to Andrei Petcu | Fundația Ceata RSS