Ziua lui Debian în Moldova

Deci începem cu impresia generală: foarte tare, superb eveniment! Vineri seara, eu cu Olesea, pe la 9.35 i-am găsit pe Tibi, Amelia, Gheorghe și Iurie lângă monumentul lui Ștefan cel Mare.

Am mers apoi într-un bar, unde Tibi și-a dat jos pălăria de hăcuitor de nucleu (kernel hacker), și a pus-o pe cea de om petrecăreț, glumeț. Am stat îndelung la discuții, iar Ameliei i-a fost dăruită o cutiuță specială, cu "fumul magic" încrustat pe capac, sigla proiectului Debian Lucru de mână, produs original moldovenesc.

Din nefercire, nu i-a fost dat ochilor/limbii/esofagului/stomacului meu să se delecteze cu knackebrod, dar sunt sigur că Amelia mai devreme s-au mai târziu o să imi aducă pânică fermecată din Suedia.

Tot atunci Gheorghe ne-a arătat cum poți scoate un zâmbet din suedezi: "let's talk about the Swedish imperialism"... Eu unul nu pricep ce e așa amuzant în asta, însă e unul din puținele lucruri care o amuză tare pe Amelia.

Ne-am distrat pe cinste, ca niște voinici adevărați. După cum puteți vedea, Tibi bea acolo și porția lui Ionel Busuioc, după cum a fost promisiunea. Ce mai, cu omul ăsta poți să tragi oricând chefuri în toată regulă.

Olesea a găzduit oaspeții din România, dar și cei din Moldova. Ne-am simțit toți ca acasă, pentru asta îi mulțumim frumos.

Dar iată că vine ziua de Sâmbătă, și noi lăsăm distracția, dăm jos pălariile de petrecăreți, și le punem pe cele de prezentatori. Totul merge conform planului ->

Eu am fost foarte stresat la prezentare. Am decis să fac o prezentare fără pregătiri, ca să arăt un caz real de lucrur. l-am fotografiat pe Tibi, cu mare greu am obținut fotografiile, și am făcut din el un soi de om în armură medievală. Dar cam asta e grafica 3D, ce să îi faci. M-a bucurat faptul că cel puțin un om a fost foarte interesat de Blender, Sergiu Roșca. Desigur că am făcut toată reclama necesară lui blender, căci să fim sinceri: programul ăsta e cel puțin la un nivel cu cele proprietărești ca functionalitate, ba chiar le depășește. I-a spuneți, ce program de grafică 3D mai are în el compozitor, editor video, și încă motor de joc? ha? Ați luat apă în gură, așa-i?

Evghenie (jekader) a fost o adevărată pufoșenie, improvizând o prezentare pe loc, despre virtualizare, și proxmox(?), care i-a interesat foarte mult pe participanți. Se pare că virtualizarea îi face pe cei pasionați de GNU+Linux să vomite curcubee:

Tibi a luat de câteva ori cuvântul, explicându-le oamenilor prezenți cu ce ne ocupăm noi, și explicându-ne despre licențe, care sunt cele mai populare licențele libere, și cam cu ce se mănâncă ele. Ca să fac un rezuma scurt aici: Sursele deschise sunt diabolice ( en. open source is evil); Programe libere FTW

Iurie, deja în mod tradițional încearcă să ne deschidă mințile și să ne învețe ce e cu internetul descentralizat. Dar noi sântem grei de cap. Prezenatare lui a stârnit atât de multe discuții, că mai mult sa discutat de cât prezentat. În ultima vreme Iurie se atinge de subiecte fierbinți, aprinzând spiritele și la prezentări, și pe Fii Liber. Iurie, vezi să nu te frigi :D

De asemenea, una din vedete a fost Rasbery pi, pe care mulți îl vedeau pentru prima oară, inclusiv eu...ba chiar cred că toți prima oară atingeau unul.

Olesea a stat doar o parte din tot timpul evenimentului, fiind mirată cred de cuvintele-cheie caree îi aprind pe geekși: vitualizare, servere, hosturi, LVM, calculatoare cu mațele pe afară, și alte nebunii din astea

Vitalie a fost foarte sceptic în legătură cu anumite concepte, dar nu știm încă cauza. Probabil că împărtășim păreri diferite referitor la libertate. Să lăsăm timpul, dezvoltatorii și utilizatorii să își spună cuvântul în legătură cu tehnologiile

Apoi am mers la un "Lan Party". Băieții erau foarte tari în Urban Terror(mie rușine să spun scorul), dar în schimb eu făceam prăpăd în Nexuiz. CARNEEEEEE...Carne zbura peste tot... Dar aici nu am făcut fotografii, din nefericire. Eram mult prea ocupati cu jocurile. Îi mulțumim lui G00dy (proprietarul clubului de internet), care a avut o idee riscantă/interesantă de a instala gentoo pe un server, și a pune la dispoziția moldovenilor un servicii de acces la internet bazat pe tehnologii libere. Îi urăm succes lui și afacerii lui bazate cel puțin în parte pe GNU+Linux.

Explorați galeria, care este "împinsă" de piwigo (liber, evident) și care a fost instalat duminică dimineață. Sper să vă placă. Albume

Nu uitați să veniți cu idei, sugestii, ba chiar cu contribuții la Ceata și/sau proiectele aferente.

Vă urez și eu ca francezii " Liberte , fraternite, egalite"

Despre mine

Sunt foarte pasionat de calculatoare. Sunt interesat de tehnologii libere, ca sistemul GNU+Linux, *BSD, standarde și protocoale libere. Îmi plac în special tehnologiile web, ca HTML5, CSS3, și JavaScript, deși asta s-a întâmplat mai degrabă printr-un joc al sorții :). Îmi place să fac interfețe pentru utilizatori, pentru că le consider importante și interesante. Urmăresc activitatea câtorva designeri de la Gnome, și aș vrea să învăț mai multe deste GTK și creare interfețelor cu această bibliotecă. Mai am multe de învățat, dar asta nu e decât o motivație pentru mine.