Sistemul de compilare al Codriei

Până recent am avut probleme grave cu Codria: cum poți să lucrezi la ea, dacă nu o poți compila? Oricărui program trebuie să pui la dispoziție o metodă ușoară de a-l compila. E vorba de fundațiile programului. Altfel te i-au dracii să compilezi cu mâna... Iar să scrii Makefile-uri cu mâna e peste seamă de dificil și ineficient (gândeștele la numărul imens de distribuții GNU+Linux și alte sisteme de operare) Pentru Codria m-am gândit că e bine de folosit sistemul de compilare standart al sistemului GNU - The GNU Build System, sau Autotools, cum mai este numit. Mulți le consideră demodate (caută GNU AutoHell) dar mie îmi pare destul de simplu și eficient: cel puțin Cmake(o altă opțiune) mă tâmpește... Pentru Blender mi-a luat vreo 4 zile să îmi dau seama cum se compilează.

Din cauză că nu prea mulți oameni cunosc Autotools, am pus mâna pe manuale, ghiduri, am răscolit prin IRC, pe FreeNode, până i-am dat de capăt și l-am reparat. Puteți compara versiunile pe gitorious(caută Codria acolo), ca să vedeți cum a decurs. În general, am mers pe calea "Cât mai simplu, dar să funcționeze". Mai apoi voi avea timp să complic configure.ac și Makefile.am. În fiecare dosar trebuie să fie un Makefile.am și el trebuie să conțină subdirectoarele unde se mai află alte Makefile.am, respectiv surse de compilat.

Apoi, cum ne-cum apare o dependență nouă: boost_system.so (e de vină Ogre-ul nou, 1.8) Ăsta se adaugă destul de ușor, e vorba doar de pus la locul cuvenit un -lboost_system

Sper că acum treaba va merge mai cu spor: Acum învăț animarea în blender și vreau să bag un "stick-man" animat în Codria. Miturile din jurul modulului de Ogre din blender, spun că acesta bagă și animații și tot în Ogre. O să vă arăt într-un filmuleț care-i treaba:) Ciao

Despre mine

Sunt foarte pasionat de calculatoare. Sunt interesat de tehnologii libere, ca sistemul GNU+Linux, *BSD, standarde și protocoale libere. Îmi plac în special tehnologiile web, ca HTML5, CSS3, și JavaScript, deși asta s-a întâmplat mai degrabă printr-un joc al sorții :). Îmi place să fac interfețe pentru utilizatori, pentru că le consider importante și interesante. Urmăresc activitatea câtorva designeri de la Gnome, și aș vrea să învăț mai multe deste GTK și creare interfețelor cu această bibliotecă. Mai am multe de învățat, dar asta nu e decât o motivație pentru mine.