Jocuri libere?

Mergeam zilele trecut prin Chișinău, și mă gândeam la jocurile de calculator, pe care eu le am. Am cumpărat recent pentru fratele meu mai mic Indie Humble Bundle, și simțeam că ceva nu e în regulă.

Ce anume mă deranja?

Am instalat lui jocurile, însă la descărcare le-am găsit doar în formă binară. E trist. Aruncă o privire la "pachetul" respectiv: Indie. Deci sunt destule șanse ca ăia să iasă din business. Nu e nici o problemă acum, dar peste 5 ani? O să le mai poată fratele meu juca? O să fie compatibile cu noile sisteme? Poate da, poate nu.

Apoi mi-am adus aminte de câteva jocuri libere pe care eu le joc: Xontic care e bazat pe Nexuiz cu datelele libere și ele. Ultimul e bazat pe Quake3, mai precis pe motorul de joc (logica). și de unul pe care aș vrea să îl joc, Doom3. Ce e așa special la ele, ce a făcut John Carmack mai deosebit de alții?

Jocurile sunt de obicei compuse din 2 părți (vorbind așa, în termeni mai simpli) date și logică. Datele reprezintă grafica, nivelele, caracterele, dialogurile, sunetele, etc. Logica e însăși executabilul, ceea ce afișează datele. Sigur, delimitarea nu e exactă: în date tot se conține o anumită "logică" : care personaj e cel bun, cine pe cine poate ataca, care pereți îi poți sparge, ș.a.

De ce totuși nu a avut un succes major John Carmack pe sistemele libere? Presupun că din cauza dificultății instalării jocului, și din cauza faptului că abia peste câțiva ani deveneau jocurile lui libere, și încă peste vreo jumate erau făcute să lucreze normal pe *nix.

Sunt niște probleme destul de ușor de rezolvat, în opinia mea: ar fi putut să elibereze programul încă de la lansare, și să vândă atât CD-uri pentru cei cu Windows, cât și .deb-uri și .rpm-uri cu datele jocului.

Principala problemă

Vreau în primul rând să nu se întâmple chestii imprevizibile pe calculatorul meu. Sunt 2 chestii imprevizibile(aparent). Erorile de programare, și erorile intenționate, uneori numite viruși, spyware, backdoor, sau alte cuvinte interesante.

Soluții

Dacă avem drepturi de a modifica și redistribui copii modificate a părții logice a jocului, putem preveni ca o companie să ne fure datele de pe calculator, să ne impună să fim conectați mereu la internet, sau alte soiuri de restricții.

Mulți vor spune că nu pot modifica oricum programele și că nu le pasă. E un argument. Dar unul în mare parte greșit. Dacă privim la o scară mai largă, de societate în care trăim (Moldova), sau mai mare (întregul glob), având drepturi asupra acelei părți, putem găsi printre noi suficienți oameni interesați de o problemă pentru a o elimina. Și datorită dreptului de a redistribui programul, toți împreună vom beneficia.

Exemple sunt multe, practic orice program liber e o monstră vie a așa ceva: MATE, vim, linux, coreutils de la GNU, audacious, firefox. Toate sunt create colaborativ, de oameni din întreaga lume, din China până în România, în Statele Unite și Mexic. Oameni care colaborează, de bună voie, și redistribuie programele sau modificările lor, pentru binele întregii societăți.

Articol pe viitor: de ce e important să poți modifica programele (sparkup pentru vim, piwigo, shotwell)

Despre mine

Sunt foarte pasionat de calculatoare. Sunt interesat în special de tehnologii libere, ca sistemul GNU+Linux, *BSD, Standarde și Protocoale libere și Deschise. La moment am un focus major pe tehnologii web, ca HTML5, CSS3, și JavaScript. Mai am multe de învățat, dar asta nu e decât o motivație pentru mine.