Criptarea unei partiții

Dacă sunteți printre acele persoane, care își fac griji despre securitate și confidențialitate, vă voi îndruma în criptarea partiției /home.

În continuare voi presupune că ai o parțiție separată pentru /home; eu consider că nu e necesară criptarea altor partiții, pentru că acolo de obicei stau datele personale. Dacă nu ai partiția /home separată, nu e nici o problemă a o face: doar crează o partiție, și fii pregătit.

Începem

  1. Copie de rezervă Să presupune că avem un utilizator "userovici"; montăm o altă partiție/usb stick pentru copia de rezervă în /media sudo mount /dev/sdXY /media tar czvf /media/backup.tar.gz /home/userovici
  2. Ștergem datele existente de pe partiție, să nu le poată recupera cineva printr-o minune dd if=/dev/urandom of=/dev/sdXY
  3. încărcăm modulele dm-crypt și aes_generic modprobe dm-crypt modprobe aes_generic
  4. Creăm un container luks cryptsetup --cipher aes-xts-plain --key-size 512 --hash sha512 --iter-time 5000 --use-random --verify-passphrase luksFormat /dev/sdaXY răspunde atent la întrebări, și totul ar trebui să decurgă bine.
  5. Deschidem partiția cryptsetup luksOpen /dev/sdaX home
  6. Formatăm: mkfs.ext4 /dev/mapper/home
  7. Modificăm /ect/crypttab, pentru ca să fim întrebați la boot parola de decriptare home /dev/sdXY ASK
  8. Adăugăm linia de mai jos în /etc/fstab /dev/mapper/home /home ext4 defaults 0 1
  9. Adăugăm modulele dm-crypt și aes_generic în lista de module, fie în /etc/rc.cont, fie în /etc/modules-load.d/crypt.conf dm-crypt aes_generic
  10. Restartăm; ne logăm ca root, montăm partiția/locul copiei de rezervă, și restabilim totul în /home Deja putem să intrăm în sistem ca utilizator obișnuit. Asta a fost, tot, și sper că a fost util. Nu uitați că datele sunt accesibile cât sunteți autentificat, deci sunt în siguranță doar când calculator e stins. Folosiți xautolock, sau instrumente din astea. Deja vameșii nu vom mai putea scotoci prin datele tale la vamă: tot ce vor vedea acolo, vor fi doar un "boț" de biți, fără sens.

Despre mine

Sunt foarte pasionat de calculatoare. Sunt interesat în special de tehnologii libere, ca sistemul GNU+Linux, *BSD, Standarde și Protocoale libere și Deschise. La moment am un focus major pe tehnologii web, ca HTML5, CSS3, și JavaScript. Mai am multe de învățat, dar asta nu e decât o motivație pentru mine.