redshift

Daca sunteți printre persoanele alea nocturne, care stau pana la 5 dimineața lucrând la calculator, sigur v-ați ciocnit de problema asta: de la o vreme ochii încep sa usture, lumina e prea iritantă.

Majoritatea dintre noi probabil ajustează culorile, astfel încât să nu fie lumina atât de albastră și aspră. Alții probabil nici asta nu pot/nu știu cum se face.

De azi înainte nu mai e nevoie sa ajustați manual monitorul. Există un mic progrămel: redshift. El, prin intremediul extensiei RandR a sistemului de ferestre X, ajustează așa numita temperatură a culorilor. Adică culorile devin mai calde(albul are o nuanță roșcată, spre exemplu), când trecem la lumina artificială, și mai aspre când avem o sursă naturală de lumină (soarele).

Cum funcționează?

Principalele date de intrare sunt astea: coordonatele geografice, și temperaturile dorite ale culorilor.

$ redshift -l 47:28.8

sau

$ gtk-redshift -l 47:28.8

...dacă doriți o iconiță (tray icon)

Coordonatele de mai sus, corespund Chișinăului. Tu ar trebui să le cauți pe cele ale orașului tău: "iuz ză internets".

Programul astel calculează când e amurgul și răsăritul la tine, asffel el făcând tranziția de la culori reci la calde, și invers. Redshift face asta destul de lin, astfel că nici nu observi trecerea de la modul de zi la cel de noapte.

La moment eu încă nu am ajustat temperaturile de zi/noapte, dar cum oare găsim valorile corecte?

Cum ajustez?

E un răspuns foarte simplu: se ia o foaie A4, curată. Deschizi o pagină goală, albă, în calculator. Poate fi o foie a navigatorului, gimp, sau orice altceva.
Începem testarea:

$redshift -l 47:28.8 -t 5700:3600

privim foaia și ecranul: dacă culorile (foaie iluminată de bec, de exemplu, seamănă cu foia din calculator (luminată de leduri, sau orice soi de lămpi din spatele monitorului, însemnă că e corect. Astfel stabilim valoarea a 2-a, cea mai mică, din timpul nopții. Pe prima, 5700, o setăm ziua, în acelși mod.

Asta e tot! De asemenea, se poate configura static, ca să nu putem în autostart o comandă cu parametri(arată urât), sau să scriem de fiecare dată comanada aia cu mâna. Dar asta descoperiți singuri cum se face.

ATENȚIE: dacă folosiți intensiv programe de grafică, sau lucrați în careva domeniu unde culorile sunt importante aveți neapărată nevoie de un colorimetru, astfel ca setările ecranului dvs. să fie corecte, să nu deteriorați felul în care sunt arătate culorile. Însă pentru lucru mai puțin "sensibil" la calculator, recomand "călduros" să reglați temperatura culorilor.

Despre mine

Sunt foarte pasionat de calculatoare. Sunt interesat în special de tehnologii libere, ca sistemul GNU+Linux, *BSD, Standarde și Protocoale libere și Deschise. La moment am un focus major pe tehnologii web, ca HTML5, CSS3, și JavaScript. Mai am multe de învățat, dar asta nu e decât o motivație pentru mine.